Een blog? Waarover dan?!

Blog waarover dan

Bloggen? Waarover dan?!

Ik weet niet zo goed wat ik moet schrijven. Ik heb de hele dag al echt geen idee wat er moet komen te staan. Waar zal ik het over hebben en wat moet ik schrijven. Het handigst is om dat dan gewoon op te schrijven en verder te gaan vanaf dat punt. Op een gegeven moment komen de woorden en zinnen wel.

Vanzelf!

Zonder dat je daar verder nog over na hoeft te denken.

Dat is het voordeel van jezelf elke dag opleggen om te schrijven. Een blog, in je dagboek, social mediaposts…

Als je dit doet, dan zorg je er namelijk voor dat je ermee bezig blijft. Je gaat erop vertrouwen dat je vanzelf de woorden en de zinnen zult gaan vinden en dat is dan ook zo!

Ik heb nu precies een uur om deze blog te schrijven. In mijn dagboek heb ik al geschreven.

Het is woensdag en dat betekent dat mijn kinderen gewoon thuis zijn met mij. Ik heb dan minder tijd. Zeker vandaag. Mijn oudste dochter naar school brengen, boodschappen doen met de jongste en vervolgens even naar huis. Daarna weer naar de school van mijn oudste, om bij de gymles te helpen. Mijn jongste ging ook mee. Daarna naar huis en een broodje eten. Mijn oudste naar een vriendinnetje gebracht en daarna de jongste in bed gelegd.

Nu heb ik dus tijd om te schrijven.

Het gekke is dat dit afwijkt van de ‘normale’ gang van zaken en dus moeilijker is. Normaal is schrijven namelijk het eerste dat ik doe op een dag. ’s Ochtends na het opstaan gaat het schrijven voor mij het gemakkelijkst.

Waarschijnlijk komt dit doordat ik mezelf hierop heb getraind en doordat ikzelf die overtuiging heb. Nu kost het me meer moeite, al moet ik toegeven dat de flow al aardig begint te komen.
Ik hoef niet meer na te denken over volgende woorden en kan gewoon schrijven.

Heb jij weleens niks gedaan, omdat je de inspiratie maar niet kreeg? Heb jij weleens uren naar een beeldscherm zitten staren, omdat dat ene idee maar niet opkwam?

Probeer dan ook eens om gewoon te beginnen met schrijven. Schrijf op dat je niks weet, maar dat je toch gaat schrijven. Laat de woorden en de zinnen zichzelf vormen vanuit jouw vingers. Denk niet na, maar voel en schrijf.

(als je meer ideeën wil, dan nodig ik je uit even hier te kijken)

Of..

Misschien helpt het jou beter om gewoon je stem of jezelf op te nemen. Om te vertellen. Dan kun je het daarna eventueel overtypen of over laten typen, zodat je alsnog je blog hebt.
Voor je het weet, heb je dan alsnog een blog met genoeg woorden geschreven. Ik heb mijzelf een nieuwe uitdaging opgelegd. Ik wil namelijk geen korte blogs meer schrijven.
Ik ga alleen nog maar voor lange blogs.

Tot aan dit punt heb ik aardig in een flow kunnen schrijven, maar ik merk opnieuw een kink in de kabel. Ik heb ‘nog maar’ 482 woorden opgeschreven en eigenlijk wil ik de 1000 ruimschoots voorbij. Eigenlijk wil ik alleen nog maar blogs schrijven van 2000 woorden of meer.

Die zorgen namelijk voor nog betere zoekresultaten in de zoekmachines en daarbij kun je ervoor zorgen dat deze blogs veel meer diepgang hebben.

Dus ook als je eigenlijk al wilt stoppen, maar je dan bedenkt dat je meer wil schrijven, dan kan het verstandig zijn dit op te schrijven en door te gaan.

Normaal haal ik al die bedenkingen enz. uit mijn blog, maar vandaag heb ik besloten dat mijn schrijfproces het thema van de blog wordt, zodat jij kunt zien wat je op weg kan helpen als je het echt niet weet.Als je niet weet wat je moet schrijven en/of vertellen.

Want wat voor deze blog geldt, geldt natuurlijk ook voor een video.

Ook dan kun je gewoon beginnen met dat je niet weet waar je over moet vertellen en dat je het toch gewoon kunt doen. Dat kan je namelijk helpen om over dat punt heen te komen.

Vroeger heb ik eens een boek gelezen (ik weet niet meer welk boek) voor de opleiding Creatieve Therapie Drama die ik toen volgde. Ik weet dus niet meer welk boek van welke schrijver, maar ik weet nog wel één stuk uit dat boek dat enorme indruk op me maakte:

STORINGEN HEBBEN ALTIJD VOORRANG!

Als jij bijvoorbeeld naar de wc moet, maar je hebt geen zin, omdat je jezelf hebt verplicht om eerst verder te leren voor je examen, dan zul je zien dat je weinig in je opneemt. Er blijft zo’n zeurderig stemmetje zeggen dat je nu echt moet plassen.

Als jij aan het werk wil, maar je weet dat er nog een onaangenaam huishoudelijk klusje ligt, kan dit ervoor zorgen dat je weinig gedaan krijgt.

Als jij in je bedrijf aan het werk bent met wat dan ook, terwijl je eigenlijk een blog moet schrijven, dan zul je daar toch continu aan denken en ben je eigenlijk veel minder productief dan je was geweest wanneer je eerst je blog had geschreven.

Als jij niet weet waarover je moet bloggen, terwijl je probeert een blog te schrijven, kan het heel lang duren voordat je de woorden ook daadwerkelijk op papier hebt gezet. Begin je je blog echter met het verhaal dat je niet weet waarover je moet bloggen, dan is het uit je systeem, ben je het kwijt en kun je je richten op die inhoud die je wel wil!

Na de 482 woorden, bedacht ik me opeens dat ik mijn blog van gisteren nog op LinkedIn wilde plaatsen.

Ik klikte dus Facebook aan en verloor mezelf al direct in reacties op posts waar ik nog even snel op wilde reageren, nieuwtjes op mijn tijdlijn etc.

Dat is dus ook nog wel een dingetje… Concentreer je op die ene taak waar je mee bezig wilt zijn! Sluit al het andere af en sluit vooral ook jezelf af voor afleidingen zoals telefoons, internet etc.

Dit was de titel van mijn blog in eerste instantie: Hersenkronkels, gedachtenspinsels enz.

Ik dacht dat ik het daarover zou hebben en intussen, je hebt al aardig wat gelezen als je hier bent aangeland, zul je gemerkt hebben dat dat niet helemaal de lading dekt!

En dat is prima. Je kunt er zelfs voor kiezen een titel pas op het allerlaatst te bedenken, al is het voor sommigen fijner om te schrijven vanuit een titel, omdat je dan een leidraad hebt.

Laat je leiden door hetgeen je te vertellen hebt, door de mooie dingen die er mogen ontstaan als je gewoon de daad bij het woord voegt door te zitten en te schrijven op de tijd die je ervoor hebt ingepland.

Zelfs als het dan niet direct lukt, kan het toch zo zijn dat je de mooiste dingen op papier kunt krijgen en dan komt de volgende uitdaging:

PUBLICEER HET NO MATTER WHAT!

Als jij het niet publiceert, zal niemand het kunnen lezen en is het nog steeds geen blog voor jouw (potentiële) klanten. Je kunt perfectionistisch zijn, maar daar schiet niemand wat mee op.
Geef jezelf de regel dat iets al waardevol is als je slechts één persoon verder helpt.

Deze blog is niet een hoogstaande stuk tekst. Het is geen artikel dat de kranten zal halen en het is niet eens mooi opgemaakt!

Toch is het waardevol aangezien ik zeker weet dat ik minstens één persoon blij maak hiermee. Eén persoon die inspiratie krijgt voor zijn/haar blog, één persoon die een volgende keer bij een writersblock denkt aan deze blog en gewoon begint met schrijven!

Is toch zonde om die persoon niet gewoon te helpen? De tekst is toch al geschreven. En bijschaven? Ja, dat kan. Is dat echter echt nodig? Ik denk het niet.

Mocht je dat zelf toch willen doen, kies er dan voor om hier maximaal 15 minuten mee bezig te zijn, zodat je niet het risico loopt om de blog alsnog niet te publiceren!

En intussen ben ik de 1312 woorden gepasseerd en kan ik nu 2 dingen doen:
1. Stoppen
2. Mijn eigen grenzen weer een beetje oprekken en doorgaan

Nummer 2 wordt het! Ik houd wel van uitdagingen. Als je namelijk steeds opnieuw kiest voor de veilige weg, zul je als ondernemer niet veel verder komen dan op de weg die je nu bewandelt.

Je zult jezelf moeten blijven uitdagen en grenzen moeten blijven oprekken om verder te komen. Dit kunnen grenzen zijn op allerlei gebieden. En geloof me, doorschrijven aan deze blog is voor mij het oprekken van mijn grenzen.

Toen ik eraan begon, dacht ik al blij te zijn met zo’n 500 woorden en nu ben ik al veel verder. Ja, er staat regelmatig in hoever ik nu ben, maar dat geeft niet. Ik wil je namelijk laten zien hoe zo’n proces bij mij gaat in de hoop dat het jou houvast geeft voor de volgende keer dat jij vastloopt.

Normaal gesproken zou ik na die 1300 woorden gestopt zijn. Groot genoeg voor een blog over bloggen, maar nu voel ik gewoon dat ook de aanvulling je verder kan helpen.

Veel ondernemers blijven namelijk heel vaak op de plek waar ze staan, omdat dat veilig voelt en niet teveel van ze vraagt. En het doorschrijven aan deze blog is natuurlijk maar een klein voorbeeldje.

Er zijn veel meer dingen waar je jezelf in klein kunt houden als je op die manier opereert. Je zult minder mensen verder kunnen helpen als je je grenzen niet verlegd. Sowieso zijn veel ondernemers veel minder zichtbaar door de veilige manier van ondernemen.

En dat vind ik persoonlijk echt heel jammer en heel erg. Die zichtbaarheid zorgt er namelijk voor dat je nog veel meer mensen verder kunt helpen. Die zichtbaarheid zorgt ervoor dat mensen naar jou toekomen, die zichtbaarheid zorgt ervoor dat mensen anderen naar je doorverwijzen, die zichtbaarheid zorgt ervoor dat je bedrijf groeit.

Voor mij is bloggen een belangrijk onderdeel dat zorgt voor groei, bij anderen zijn dat social media en/of vloggen. Het maakt niet uit waar jij zichtbaar op wilt zijn, maar zorg ervoor dat je dat ook echt bent! Stretch jezelf en wees consistent aanwezig. Ook dus als je even helemaal niks weet.

Je kunt inderdaad doen wat ik doe, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een keer een oude post nieuw leven in te blazen, zodat je even iets anders kunt doen dan je zorgen maken over wat je nu weer moet doen om maar zichtbaar te zijn!

Zorg er dan echter wel voor dat je dat niet als trucje in gaat zetten om te voorkomen dat je je grenzen wat gaat oprekken. Zorg er dan voor dat je zoiets maar heel af en toe doet.

Enne… als je dan toch bezig bent…. Als je een blog hebt geschreven of een video hebt gemaakt, kun je deze ook weer aanvullen. Ik zou bij deze blog bijvoorbeeld ook een audio, video en post kunnen maken over hetzelfde onderwerp.

Dat ga ik ook doen, maar dat zal wel wat later worden allemaal, aangezien ik zo mijn oudste dochter op moet halen van haar playdate! Zo moet ze namelijk weer naar de zwemles!

Wil je ervoor zorgen dat je nooit meer zonder ideeën zit voor blogs enz.? Doe dan mee met het online programma ‘Dagboek jezelf en je Bedrijf naar Volgende Levels dat op 1 april 2018 begint. Je zult namelijk ook heel veel blogideeën krijgen tijdens dit programma!

Hier kun je er meer over lezen en je aanmelden.

Heb jij een vraag, comment of gewoon een leuke reactie? Laat het hier dan achter!

Leave A Response

* Denotes Required Field