Druk?

druk

Druk

Ben ik druk? Veel mensen zouden zeggen van wel. Ik geloof echter dat het is zoals je het zelf voelt. Voel ik me druk? Soms! Vandaag heb ik zo’n dag dat het wel meevalt. Tuurlijk…er is genoeg te doen, maar dat is altijd zo.

Een paar maanden geleden ben ik weer een paar dagen per week freelance voor de klas gaan staan. Niet omdat het financieel moest, maar omdat ik het idee had dat ik veel meer uit mijn vingers kreeg op de momenten dat ik naast mijn bedrijf ook buitenshuis werk.

Ik merkte namelijk dat mijn inspiratie voor mijn bedrijf een beetje stil begon te staan. Tuurlijk: ik had wel contact met klanten, maar dat is toch anders dan wanneer je samenwerkt met anderen. Bovendien miste ik het contact met live groepen.

Ik ben in de Bijlmer in Amsterdam les gaan geven op een hele grote school. Superleuk, maar wel een eindje rijden. Ik woon zelf in de Achterhoek.

4 dagen per week sta ik nu om 4.15 uur op. Ja, ik had liever 2 dagen per week voor de klas gestaan, maar dat kon niet op die school. Deze school werkt op een manier die ik nog niet kende en daarom heb ik ervoor gekozen om het toch te doen! Het is toch maar tijdelijk…

Op deze school zitten leerlingen de eerste 2 jaar gemengd in de brugklassen. Van vmbo-basis t/m vwo zitten in 1 klas, waardoor opstromen een stuk gemakkelijker wordt.

Daarnaast beginnen ze elke les met instructie in de kring en wordt er ook elke les in de kring afgesloten (een systeem, vergelijkbaar met de basisschool). Dat is schoolbreed (dus ook in 6 vwo!) en zorgt ervoor dat er een goede sfeer hangt in alle klassen. Problemen en dergelijke lossen snel op!

Maar goed. Ik ga dus om 5.00 uur van huis en ben vaak rond 16.30 uur weer thuis (op maandag al om 14.00 uur, zodat ik mijn dochter van school kan halen en de middag met haar kan doorbrengen!). Dan heb ik natuurlijk een gezin met 2 jonge dochters en daar maak ik tijd voor zodra we allemaal thuis zijn.

Als ze op bed liggen, ben ik bezig met mijn bedrijf. Het schrijven van blogs, het versturen van nieuwsbrieven, marketing, sales, content maken voor mijn programma’s, nieuwe programma’s bedenken en lanceren…

Dit was precies hetgeen ik ook deed toen ik niet voor de klas stond en ik merkte dat ik moeite had met de zeeën van tijd die ik overhield. Ik werd daar rusteloos van en wist niet zo goed hoe ik daarmee om moest gaan.

En ik red het ook nu allemaal! Zodra de opdracht ophoudt, ga ik wel wat minder voor de klas staan. Of stoppen. Verleden jaar wilde ik dat al (en had ik daar ook voor gekozen), maar ik merkte dat mijn productiviteit omlaag schoot!

Ik blijk veel productiever te zijn als ik druk ben. Dat is natuurlijk wel het verhaal dat ik mezelf vertel, maar voordat ik het onderwijs helemaal loslaat, zal ik mezelf een ander verhaal moeten gaan vertellen.

En zal ik iets moeten gaan doen met livegroepen. Dit vind ik gewoon te leuk om helemaal links te laten liggen! Dit mis ik ook te erg als ik niet voor de klas sta… Daar ben ik nu dus ook mee begonnen en het lijkt me superleuk als je mee wilt doen aan de live cursus ‘De Gelukkige Ondernemer’ die ik binnenkort geef. Hier kun je er meer over lezen.

Jawel…de salespagina is geschreven!

En als ik heel eerlijk ben: die live trainingen heb ik heel lang voor me uitgeschoven! Niet omdat ik dit eng vind om te geven, maar wel, omdat ik BANG ben voor het aantal aanmeldingen. Wat nu als niemand zich aanmeldt? Of wat als er maar één persoon zich aanmeldt?

En die angst zit er nog steeds. Daar ga ik echter niet meer aan toe geven. Ik laat het er zijn en ik erken dat het er zit. En dan is het klaar.

Ik voel als doorgewinterde docent dat het geven van offline cursussen en trainingen mijn bedrijf zal laten groeien. Niet in de laatste plaats, omdat lesgeven me in mijn bloed zit. En als er nu geen aanmeldingen voor komen?

Dan zij het zo en kan ik gelukkig nog even mijn hart ophalen voor de klas. Dan kan ik daar uitleggen, praten, stimuleren, aanmoedigen en een paar schoppen onder de kont verkopen aan leerlingen die niet alles eruit halen wat erin zit.

En als maar één persoon zich aanmeldt zal ik ook alles geven wat ik in mij heb. Ik kan niet anders. Ook voor één persoon zal het een cursus worden die de wereld voor deze ondernemer laat veranderen. Ik weet dat ik op mijn best ben in een omgeving waar ik live mijn kennis overdraag.

In een omgeving waarin ik tussen de mensen sta, kan voelen en zien wat er speelt en daar direct op in kan springen. Ik voel me als een vis in het water tijdens het overdragen van kennis aan groepen mensen. Al die jaren voor de klas, hebben ervoor gezorgd dat al mijn zintuigen op scherp staan als ik met groepen werk. Ik heb geleerd te differentieren, zodat elke deelnemer er alles uit kan halen.

Daar ben ik op mijn best en hoewel ik online heel erg leuk vind om te werken en hoewel ik ervan overtuigd ben dat online ondernemen ervoor zorgt dat je je bedrijf het snelst kunt opschalen, vind ik ook dat je moet doen wat bij je past.

En tot mijn live cursussen in een rap tempo zijn volgeboekt, ga ik me verder verdiepen in het marketen en verkopen van offline cursussen en dan ga ik daar dus weer in investeren. Feit blijft dat ik hiermee bezig MOET zijn om helemaal voldaan te zijn. Om mijn missie te leven!

Ja. Mijn onlineprogramma’s lopen momenteel over het algemeen goed. Vooral de low-end diensten en producten. Nu is het tijd voor de livetrainingen. Nu mag daar meer energie naartoe. En op de één of andere manier denk ik dat dat lastiger is, maar is dat ook zo? De tijd zal het leren!

Gelukkig heb ik nu ook weer plezier in het lesgeven aan pubers. Ik doe het, omdat ik daar zin in heb. Niet omdat het nodig is om geld te verdienen. Er komt de afgelopen maanden meer binnen dan ik nodig heb via het helpen van ondernemers. Als het zo door gaat dit jaar met mijn inkomsten, behaal ik het dubbele van mijn gestelde doel voor 2018!

Maar goed…terug naar mijn verhaal. Ik ben dus superdruk (zo omschrijven veel mensen het), maar ik vind het dus wel meevallen. Ik ben efficiënt met mijn tijd en creëer elke dag nieuwe content, schrijf elke dag een blog, doe elke dag meerdere marketing- en salesactiviteiten, heb elke week 1-op-1 gesprekken met mijn high-end klanten, heb ik elke maand een challenge en heb ik meerdere Facebookgroepen om in de gaten te houden. Daarnaast ben ik elke dag bezig met mezelf te ontwikkelen.

Ik heb immers 4 dagen per week een reistijd van 4 uur, waarbij ik dus alle tijd heb om naar inspirerende audio’s te luisteren van coaches waarbij ik in programma’s zit. Gelukkig zijn dit coaches die net als ik houden van een overvloed aan content, waardoor ik nog lang niet uitgeluisterd ben. Op de dagen zonder reistijd zoek ik momenten uit om het beluisterde te implementeren.

Daarnaast heb ik elke dag tijd voor mijn dochters en man en neem ik ook weleens tijd voor mezelf. Ook kan ik elke week sporten en elke dag een goede wandeling met mijn hond maken. Ik schrijf elke dag in mijn dagboek op hoe ik wil dat mijn dag verloopt en dit klopt aardig met hetgeen er gebeurt. Moe ben ik zelden en als ik dat al ben, dan ga ik een keer vroeg naar bed!

Gemiddeld heb ik zo’n 10 uur per week tot mijn beschikking voor mijn bedrijf en daarmee red ik het prima. Ik krijg alles gedaan wat ik moet doen en bijna alles van wat ik wil doen! Dat is dan ook de reden dat ik eigenlijk niet meer dan 2 dagen voor de klas wil staan.

Zodra ik 2 dagen voor de klas sta, wil ik meer tijd besteden aan het inrichten van een community op mijn website en wil ik wat nieuwe funnels gaan bouwen.

Het is namelijk wel een kwestie van keuzes maken als je beperkter in je tijd zit. En dan kies ik voor die activiteiten die mij en mijn (potentiële) klanten wat opleveren.

Ook privé maak ik hierdoor iets andere keuzes. Op dit moment is er bijvoorbeeld ook weinig tijd voor het zogenoemde bankhangen en dat is prima. Dat is mijn keuze. Een keuze waar ik 100% achter sta, aangezien ik nu weet dat ik me elke dag voldaan voel!

En nu zeg ik niet dat jij ook moet zorgen dat je heel veel moet doen. Sterker nog…ik probeer echt te minderen als mijn opdracht in de Bijlmer afloopt, maar als je weleens het gevoel hebt dat je tijd te kort hebt, vraag je je dan ook weleens af of dit klopt met de realiteit? Heeft het dan niet meer te maken met de manier waarop je het ervaart dan met hoe het werkelijk is?

Als je echt tijdgebrek hebt, welke andere keuzes kun jij dan maken voor jezelf?

En is het niet ook zo dat je veel meer aan kunt op het moment dat je die dingen doet waar je blij van wordt?

Ik merk bij mij dat ik nu veel meer energie heb voor de klas dan verleden jaar. Nu is het namelijk een keuze van me en verleden jaar ervaarde ik het als een moeten. Ook heb ik veel meer energie om te werken aan mijn bedrijf. Gewoon, omdat ik alles wat ik doe leuk vind!

En ja, dan ben ik best druk, maar ik ervaar het niet zo!

Heb jij een vraag, comment of gewoon een leuke reactie? Laat het hier dan achter!

Leave A Response

* Denotes Required Field